Mart Vainre vs Paintman Haapsalu Linnagaleriis

Asukoht:
Haapsalu Linnagalerii

Algus k.p.:
07.08.2024

Lõpp k.p.:
01.09.2024

Mart Vainre isikunäitus „Paintman: maalimasina sünd ja tema ootamatu vaenlane“, Haapsalu Linnagaleriis on uue superkangelase teine tulemine. Peale värvikolli esmaesitlust ARS Projektiruumi grupinäitusel “Luba endal muutuda. Maalikunstist masinkunsti ajastul” seisab Paintman (eesti keeles Värvmees) Haapsalu linnagalerii näitusel vastakuti oma reeturliku loojaga.  

Haapsalu linnagaleriis
7.08–1.09.2024

Paintmani sünd
Superkangelane Paintman on loodud paletile kogunenud jääkvärvist. Ta on maalimise tahtmatu kõrvalprodukt, tegelaskuju, keda ei pidanud tekkima. Kunstnik Mart Vainre aga soovib endale tehiskaaslast, abilist, kes laiendaks tema loomingut uutesse sfääridesse.

Eksperimendi käigus ta digitaliseerib Paintmani, kes aga hakkab seepeale virtuaalruumis kiirelt oma elu elama. Ta areneb, muteerub ja paljuneb. Õige pea saavutab Paintman iseseisvuse ning omandab ülivõime end füüsilise ja digitaalse keskkonna vahel transformeerida ning ületab sellega inimvõimete piiri.

Inimese kadedus
Paintman asub ka ise looma. Ta on nüüd juba tuntud superkangelane, kelle võimekus on ammu ületanud oma looja oskused. Vainre hakkab end tema kõrval järjest kahvatumana tundma. „Aeglasem, kohmakam, vigasem,“ kirjeldab kunstnik end kui võrdleb oma oskusi loodud digikaksikuga.

Ta haub plaani, kuidas end teisejärgulise staatusest päästa. Vainre asub oma tehiskaaslase loomingut masinlikult jäljendama – jättes mulje fännikunstist, istutab ta aga oma piltidesse inimlikke vigu, millega ta proovib Paintmani täiuslikku algoritmi häkkida. Ja ise esile tõusta.

Lõplik vastasseis
Kuna Paintman saab oma „toitu“ Vainre teoste värvijääkidest, hakkab ka tema inimesenäoliseks transformeeruma. Paintman on sunnitud elama Vainre loodud reetlike lõksudega lahinguväljal, kus ta peab kasutama oma tehislikku nutikust ja loovust. Ta on nüüd täielikult teadlik Vainre kavatsustest ning hakkab ellujäämise nimel end kaitsma. Nende lõplik vastasseis toimub kunstinäitusel, kus Vainre üritab end kõigest väest kehtestada. Ja Paintman ellu jääda.


Mart Vainre (sündinud 1988) on kunstnik kes elab ja töötab Tallinnas, Eestis. Ta omandas 2014. aastal Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi uue meedia erialal ja 2011. aastal bakalaureusekraadi maalikunsti erialal. Vainrel on olnud mitmeid isikunäitusi ning tema töid on eksponeeritud kuraatorinäitustel Kumu kunstimuuseumis ja Tallinna Kunstihoones. Tema loominguline meetod seisneb füüsilise värvi peegeldamises selle digikeskkondades. Miksides traditsioonilist pintslite ja õlivärvidega maalimist kõrgtehnoloogiliste digitaalsete tööriistadega nagu 3D-skaneerimine ja modelleerimine, uurib ta inimese ja masina järjest õhukesemaks muutuvat erisust. Vainre visuaalne keel viitab digitaalsele düstoopiale ja tehnopsühhedeeliaga, kuid kannab endas samal ajal ka kehalist kohalolutunnetust.

 

martvainre.com

Lisainfo:
Haapsalu Linnagalerii
Posti 3, Haapsalu
www.galerii.kultuurimaja.ee
K–P 12.00–18.00

Paintman
Jaga sõpradega:
Lisa Google kalendrisse

Postitas Mart Vainre
Viimati muudetud

Näitused