Jaapani õnnelikkus

Chawan - wabi-ideaal ahjust; Shigaraki, Ueda Naokata IV (1898 - 1975) Foto: nexd, Robin Hartschen

Aastatel 2023–2026 teeb sisearhitektuuri osakond tihedalt koostööd Düsseldorfis asuva Peter Behrensi kunstikooli (PBSA) näitusekujunduse eriala ning Berliinis elava jaapani disaineri Masayo Avega. Koostöö keskmes on jaapani esteetikat, esemelist kultuuri ning filosoofilist ellusuhtumist tutvustav näitus “Jaapani õnn. Otsides sisemist rahulolu läbi esteetilise kogemuse”, mille initsieerisid PBSA näitusekujunduse emeriitprofessor Philipp Teufel ning Düsseldorfis tegutsev filosoofiakultuuri arendav Identity Foundation. 

15.-22. oktoobril 2023 viibisid EKA sisearhitektuuri osakonna magistriõppe esimese aasta tudengid Saksamaal Ruhri piirkonnas, et osaleda ühises töötoas Peter Behrensi kunstikooli näitusekujunduse eriala tudengitega. Üheskoos aidati Masayo Avel ja jaapani meistritel installeerida näitust “The KOUBA principle: The fundamentals of Japanese design in the Tsubame-Sanjo region“. Nende päevade jooksul tutvusid tudengid põhjalikult näitusel eksponeeritavate objektidega, traditsiooniliste jaapani käsitööoskustega, aga ka Red Dot disainimuuseumi kollektsiooni ning Red Doti tootedisaini preemianäitusega.

Koostöö kahe ülikooli vahel jätkus 13.-17. oktoobril 2023 Tallinnas, kus EKA ja PBSA tudengid alustasid tööd Jaapani ainelist kultuuri tutvustava näituse kallal. Näituse teemaks on esteetika ja õnnetunne ninge selle väljendused jaapani materiaalses kultuuris. Väljapanek koosneb kolmekümnest ajaloolisest ja kaasaegsest esemest, mille on välja valinud kümned jaapani disaini, ruumikultuuri ja filosoofiaga sina-peal olevad Jaapani ja Euroopa loovisikud. Näituse kuraatoriks on PBSA näitusekujunduse instituudi endine juhataja Philipp Teufel. Näitusekujundus, sealhulgas stendid, vitriinid jm mööbel valmis eesti ja saksa tudengite koostöös.

Näitust eksponeeriti esmalt Kölnis Jaapani Kultuuriinstituudis 24.05.2024 – 31.07.2024. 2025. aasta kevadel rändab näitus Eestisse, avanedes 6. märtsil ARSi projektiruumis. Tallinna näituse ehitavad samuti üles EKA ja PBSA näitusekujunduse tudengid. Selleks toimub 2024. aasta oktoobris ka töötuba Masayo Ave juhendamisel. 2026. aastal rändab näitus Jaapanisse.

Lisainfo:

Gregor Taul
gregor.taul@artun.ee

Jaga sõpradega:

Postitas Gregor Taul
Viimati muudetud