Sisearhitektuuri tudengite koostöös valminud näitus Kölni Jaapani Kultuuriinstituudis

Titaanist tass; Titaani taltsutamine õnneliku joomishetke jaoks. Tootja: SUS, Tsubame (Jaapan); Foto: nexd, Robin Hartschen

24. mail 2024 avaneb Kölni Jaapani Kultuuriinstituudis näitus “Jaapani õnn. Otsides sisemist rahulolu läbi esteetilise kogemuse”, mille kujundus valmis EKA sisearhitektuuri ning Peter Behrensi kunstikooli näitusekujunduse eriala tudengite koostöös jaapani disaineri Masayo Ave juhendamisel.

Info instituudio kodulehelt:

Jaapani õnn. Näitus jälgede otsimisest lääne ja ida vahel ning õnneelamuse esteetilisest mõõtmest

Avamine reedel, 24. mail 2024 kell 19.00

Tervitustega esinevad:

Murata Harufumi, Jaapani Kultuuriinstituudi direktor
Paul J. Kohtes, Identiteedi Sihtasutuse asutaja ja zen-õpetaja
Prof. em. dr Rainer Zimmermann, Identiteedi Sihtasutuse esimees
Prof. Philipp Teufel, disainer ja kuraator
Peter Behrens’i kunstikooli näituse disaini instituudi üliõpilased

Kuidas eksponeerida õnne? Mis on õnn ja kust saab seda leida?

Identity Foundation, mittetulunduslik filosoofiafond, Düsseldorf, algatusel ja koostöös Peter Behrens School of Arts’iga teostatud Jaapani Kultuuriinstituudi Kölni näituse näitus on eksperimentaalne ja sensoorne disaininäitus, mis püüab valitud igapäevaelu esemete, disainiobjektide ja kunstiteoste abil valgustada õnne ja jaapani esteetika vahelisi seoseid.

Esemete valimiseks kutsuti kakskümmend isiksust kunsti, disaini, filosoofia, kokanduse, Jaapani uuringute, muusika, ilukirjanduse, moe, fotograafia, tüpograafia ja näituste valdkonnast. Nad kõik on Jaapaniga seotud ja on kaasautoritena andnud oma panuse näituse kataloogi „Jaapani õnn – sisemise rahu õnne otsimine läbi esteetilise kogemuse“ (Optik Books).

Lisaks esemete ilmselgele esteetilisusele toob näitus esile ka käsitööliste ja tegijate rõõmu, mida nad kogesid valitud esemeid vaadates, kasutades või valmistades. Püsiv ja raske töö on tasutud sisemise rahulolu õnnega. Filmitegija Ooki Jingu film Jaapani käsitöömeistrist Baba Masayukist näitab seda elavalt.

Mitmes keeles koostatud käepärased infovoldikud võimaldavad külastajatel avastada näitusel olevate esemete tausta ja õnne seoseid. Erinevad tekstid kirjeldavad üllatavaid vaatenurki ja aitavad samal ajal panna esemed iseenda eest rääkima. Mõned tekstid pärinevad esemete autoritelt , teised aga on kirjutatud näituse meeskonna poolt.

Näituse kujunduse lõid Düsseldorfi rakenduskõrgkooli näituse disaini (EDI) magistriõppe üliõpilased koos Eesti kKunstiakadeemia (EKA) üliõpilastega. Nende näitusekujundus on nii eksperimentaalne kui ka mänguline. Näituse arhitektuur kiirgab rahu ja lihtsust ning tekitab väga erinevaid meelismuljeid. Üks näide sellest on interaktiivne installatsioon „In Praise of Sweeping“.

Tegemist on koostööga rahvusvahelise filosoofiafestivaliga phil.COLOGNE (11.-18. juuni 2024).

Jaga sõpradega:

Postitas Gregor Taul
Viimati muudetud