EKA disainerid võidukad Eesti Disainiauhindadel 2024

EKA disainerid Tanel Kärp ja Ruth-Helene Melioranski. Foto: Meeli Küttim

Juba 7. korda toimuvale disainiauhindade konkursile laekus kokku rekordiliselt 370 tööd. 2024. aastal anti välja auhinnad 25 kategoorias.

Eesti disainihariduse alusepanija, EKA emeriitprofessor Bruno Tombergi järgi nimetatud Bruno elutöö auhinna pälvis sisearhitekt, disainer ja EKA emeriitprofessor Mait Summatavet, Eesti üks staažikamaid disainereid.

Ta on olnud oma töös erakordselt viljakas — alates pisiesemete kujundamisest lõpetades mahukate interjöörilahendustega ühiskondlikele ruumidele ja näitusekujundustele. Summataveti töid iseloomustab detailideni läbitöötatus ja praktilisus, tulemuseks on alati korrastatud ja kindlasse rütmi asetatud terviklikud lahendused. Õppejõuna on ta suunanud märkimisväärselt Eesti disainipildi kujunemist.

Disainihariduse auhinna sai EKA disainiteaduskonna dekaan Ruth-Helene Melioranski.

Parima teenusdisaini auhinna avalikus sektoris sai Eesti Kunstiakadeemia projekt “Endoproteesimise terviklik, koostöine ja inimkeskne raviteekond”.

Noore disaineri auhinnaga Säsi tunnustati disainerit, seenematerjale arendava biotehnoloogia ettevõtte Myceen kaasasutajat ja tegevjuhti ning EKA vilistlast Siim Karrot. Žürii hindas tema panust Myceen’i arendusse, kus Karro tegutseb nii disaineri, tootearendaja, turundaja kui ka müügi käivitajana. Tõsteti esile, et seenematerjali tööstuslikku tootmistehnoloogiat arendava ettevõtte kõrvalt on Karro suutnud ennast kehtestada ka isikupärase ja tulevikku tajuva disainerina.

Alates 24. septembrist on kõik laureaatide tööd esitletud välinäitusel Tallinnas Uue Turu platsil (Estonia teatri taga). Näitus jääb avatuks kuni 20. oktoobrini.

Iga kahe aasta tagant väljaantavaid Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus koos Eesti Disainerite Liidu, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Esmakordselt anti Eesti Disainiauhinnad ühiselt välja 2012. aastal, tootedisainiauhinda BRUNO on antud välja alates 2006. aastast.eestidisainiauhinnad.ee

Lähem info

_KYT4317
Foto: Meeli Küttim
Jaga sõpradega:

Postitas Andres Lõo
Viimati muudetud