Fotografiska restoranile valmistatud nõude prototüübid. Foto: Katrin Press
Eesti Kunstiakadeemia keraamika, klaasikunsti ning ehte- ja sepakunsti eriala tudengid kavandasid 2019 sügissemestril Fotografiska Tallinn restoranile toidunõusid ja -tarvikuid.
Nada by Fotografiska on Telliskivi Loomelinnakus asuva rahvusvahelise kunstigalerii uue restorani 18-kohaline peakokalaud, mis pakub jätkusuutlikkuse mõttelaadiga valmistatud roogasid iga reede ja laupäeva õhtul, va kuu viimasel nädalavahetusel.
Peakokk Peeter Pihel tellis üliõpilastelt nõud, mis oleks kooskõlas restorani väärtustega: taaskasutus, nulljääk, jätkusuutlikkus, kohalik materjal ja värske disain.
“Oli suur rõõm töötada koos EKA üliõpilastega ja sellist pühendumust ei näe sageli. Eriti rõõmustab, milliste nurkade alt nad jätkusuutlikku majandamist nägid. Nõud said loodud spetsiaalselt meie uusima restorani Nada by Fotografiska tarvis ja olen selle tervikuga väga rahul,” räägib Fotografiska restorani peakokk Peeter Pihel.
Disainitudengid kasutasid toormaterjalina katkiseid nõusid, vanametalli, kasutatud lauanõusid, klaasi ja lõid neist uued omanäolised ja restorani miljööga harmoniseeruvad nõud. Fotografiska esindajad valivad tudengite loomingust välja oma lemmikud ja teevad võitjad teatavaks nõude prototüüpide esitlusel 4. veebruaril.
Projektis osalesid 20 disainiteaduskonna üliõpilast: Indrek Linnamägi, Sofja Melikova, Kristin Sepp, Mart Talvar, Endel Maas, Taavi Teevet, Nga Man Chan, Kairit Mäeots, Rita Rebane Lonks, Cathy Saarm, Johanna Tamm, Mart Vaarpuu, Aleksandra Kazanina, Kerttu Rannik, Greete Rüütmann, Tiia Põldmets, Kristiina Väljamäe, Salome Laev, Maris Maasikas, Mart Kekišev.
Projekti juhendasid disainiõppejõud: Raili Keiv, Kirsi Miettinen, Urmas Puhkan, Ingrdi Allik, Nils Hint, Eve Margus-Villems, Piret Hirv, Aleksandra Pavlenkova, Kairit Babitski ja Kristiina Uslar.