Selgusid 2024. aasta rakenduslike teadus- ja arendustööde konkursi võitjad!

EKA teadus- ja arendusosakond koos Tallinna Strateegiakeskusega korraldab igal aastal rakenduslike teadus- ja arendustööde konkurssi, mille eesmärk on motiveerida ülikooli liikmeid senisest enam rakendama oma õppe- ja teadustöö tulemusi ettevõtlus-, avalikus ja mittetulundussektoris ning teavitada üldsust ülikooli oskusteabe rakendamisest ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.

Sel aastal laekus konkursile 20 tööd ning žürii andis välja 4 võrdset preemiat.

Hindamiskomisjoni moodustasid: Björn Koop (EKA külalisprofessor, tootedisaini osakonna juhataja), Toomas Tammis (EKA arhitektuuriteaduskonna professor), Karen Jagodin (Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor), Pille Epner (EKA teadus- ja arendusosakonna juhtivspetsialist).

Mariann Hendrikson ja Helen Bender tööRiigieelarve töölaud 2.0 – riigieelarve visualiseerimine”. (Tallinna linn tunnustab preemia saajat „Tallinna ettevõtlusauhinnad 2024“ väljakuulutamisel 2. oktoobril.) (900€).

Põhjendus: Keeruliste ja läbipõimunud süsteemide selgitamine visuaalselt lihtsas keeles ja suhteliselt vähese ajakuluga on kaasaegse demokraatliku ühiskonna üks olulisemaid ühiskonda siduvaid ning selle liikmete kaasamist võimaldavaid töövahendeid. Selles ongi disaini üks suuremaid jõude ja väärtusi – teha keerulised süsteemid inimesele arusaadavaks ja kasutatavaks – töö riigieelarvega on selles osas suurepärane näide.

Helin Kuldkepp magistritöö “Munitsipaalstrateegia ruumi regenereerimises: Munitsipaalmaa ja maa lisaväärtuse kinnistamise tähtsustamine ruumiplaneerimises Lasnamäe näitel” eest (900€).

Põhjendus: Töö toob välja linna kui maaomaniku seni mõneti varjusurmas olnud võimekuse elukeskkonna arendusi suunata ja algatada. Eriti on see päevakorral paneelelamurajoonides, kus linn omab suhteliselt palju maad kortermajade vahel, aga suunab ka mõtlema linna maa juurde ostmisele muudes piirkondades, et oma tuleviku arengutes olla võrdne ja parimal juhul suunda näitav partner erakapitali kõrval.

Kateriin Ambrozevits magistritöö “Nõukogudeaegsed sisevärvid ja nende eemaldamine krohvipinnalt” eest (900€).

Põhjendus: Lisaks Nõukogude aegsete värvikihtide eemaldamise peentele võimalustele tõstatab töö ka küsimuse nende võimalikust väärtusest, tuues tehniliste nüansside kõrval esile ka palju üldisemad küsimused kogu sellel perioodil loodud keskkonna mõtestamisest ja väärtustamisest.

Lisandra Türkson magistritöö „Materjali metabolistlik ring ja selle tajumine Rivatex East Africa Limited tekstiilivabriku näitel“ eest (900€).

Põhjendus: Töö vooruseks on kindlasti see, et tekstiili jäätmetega asutakse tegelema just seal, kus neid kõige enam tekib – arenevates maades, mida siiani sageli nähakse kui lihtsat suurematest probleemidest eemaldumise vahendit. Samas võiks töö süsteemsus ja selgus olla eeskujuks ka Eesti kohalikule jäätmekäitlusele.

Eelmiste aastate võidutöödega on võimalik tutvuda siit. 

Palju õnne võitjatele ja suured tänud kõigile osalejatele!

Jaga sõpradega:

Postitas Triin Käo
Viimati muudetud