Rahvusvaheline seinamaalingute konserveerimise töötuba Gruusias

Oktoobrikuu esimesel nädalal toimus Gruusias, Gelati kloostrikompleksis rahvusvaheline seinamaalingute konserveerimise töötuba Multispectral Imaging and 3D Photogrammetric Monitoring of the Condition in the Conservation of Wall Paintings, millest võtsid osa ka EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid ja õppejõud.

Kaunite seinamaalingute ja mosaiikidega ehitud Imeretis asuv Gelati klooster pärineb Gruusia keskaegse arhitektuuri õitsenguperioodist ning kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Kloostri asutas 1106. aastal kuningas David IV ning seal on viimase rahupaiga leidnud 10 Gruusia kuningat. Gelati oli ka oluline haridus- ja teaduskeskus, näiteks on tänaseni säilinud 12. sajandil ehitatud akadeemia hoone.

Hiljaaegu algasid kloostris ulatuslikud restaureerimistööd, mille käigus on rahvusvaheliste ekspertide juhtimisel tegutsev seinamaalingute konserveerimistiim tegelenud maalingute seisukorra ja keskkonnatingimuste seirega, et töötada välja nende säilitamiseks sobivaim strateegia ja metoodika. Oktoobrikuise töötoa eesmärgiks oli aidata kaasa käimasolevatele uuringutele, tutvustada kaasaegseid mitteinvasiivseid uurimismeetodeid (multispektraalanalüüs, 3D), tõhustada nende praktikat ning edendada rahvusvahelist koostööd.

Töötuba juhendasid Wendy Rose (Getty Instituut, USA), Joshua Hill (Rahvusgalerii, London, ÜK) ja Andres Uueni (Eesti Kunstiakadeemia). Töötuba korraldasid Gelati Rehabilitation Committee, Eesti Kunstiakadeemia ja kloostri seinamaalingute konserveerimisprogrammi juht, EKA doktorant Mariam Sagaradze.

Loe kloostri ja restaureerimisprogrammi kohta lähemalt siit:

Gruusiakeelsed uudisvideod:

Riiklik uudistekanal GPB
Telekanal SSTV

 

IMG_4704
IMG_4783
IMG_4860
IMG_8375
IMG_8340
IMG_4674
Jaga sõpradega:

Postitas Maris Veeremäe
Viimati muudetud