Kunstiakadeemia nädalakiri nr 36, TASE '16 eri, vol 4


Uudised

TASE '16 kestab kauem

Meil on hea meel teatada, et publiku ja tudengite tungival soovil on Eesti Kunstiakadeemia lõputööde festivali TASE '16 peanäituse lahtiolekuaega Rauaniidi hoones pikendatud 18. juunini. Kasutage võimalust külastamiseks või taaskülastamiseks!

TASE '16-l veel toimub

LÕPETAJATE NÄITUSED

tase.artun.ee

Marta Stratskas “Possible”

→ 14.06

Vaal galerii

Tartu maantee 80d, Tallinn

— EKA maalikunsti eriala magistandi Marta Stratskase lõputöönäitus

Igor Filjušin “Statifacts: Signs Of A Forgotten Civilization”

→ 29.06

Tallinna Keskraamatukogu, Estonia pst. 8

— EKA keraamika eriala magistrandi Igor Filjušini lõputöönäitus.

Igor Filjušini magistritöö avalik kaitsmine toimub 8.06 kell 10.00 Tallinna Keskraamatukogus.

Mari Masso “Hüüf: mükoloogilised kübarad”

→ 16.06.

Art Priori

Olevimägi 7, Tallinn

EKA nahakunsti eriala magistrandi Mari Masso lõputöönäitus

GD’16 – Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna lõputööde näitus

→ 22.06

EKA Galerii

Vabaduse väljak 6/8 (sisehoovis), Tallinn

— Sel kevadel lõpetab Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna 14 noort disainerit. Seda tähistab 1. juunil EKA galeriis avanev lõputööde näitus, kus on võimalik tutvuda kolme õppeaasta jooksul arenenud huvide ja oskustega viimase viie kuu vältel valminud projektide läbi. Lõpetamiseks on tudengid teinud nii omaalgatuslikke disaniprojekte, kui ka töid klientidega.

Osalevad disainerid: Laura Herma, Johann Kabonen, Maria Kesküla, Henri Kutsar, Else Mare Lagerspetz, Henno Luts, Maria Muuk, Harles Neljand, Andree Paat, Maren Poel, Juuso Veikko Siltanen, Anne Loore Sundja, Aimur Takk ja Iida Kaisa Urm.

“Surilina”

Kuraator Eve Kask

→ 31.08

Eesti Tervishoiu Muusem

Lai 30, Tallinn

— EKA graafika- ja tekstiilidisainiüliõpilaste näitus.

“FashioNINE

→ 16.06

Kultuurikatla koridorisaal

Põhja pst 27a, Tallinn

— Projekt “FashioNINE” on üheksa Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemia moestilistika eriala lõpetaja moevideote ühisprojekt, mis kulmineerub 3.-16. juunil näitusega Kultuurikatla koridorisaalis. Individuaalsed moevideod annavad edasi iga tudengi loomingulist maailmavaadet ja stiili. Videote märksõnadeks on mängulisus, eneseteostus ja terviklik elamus.

TALLINN ART WEEK

11.–18.06

— 2016. a. juunis esmakordselt toimuv Tallinn Art Week toob publiku ette värske Eesti kunsti paremiku. Programm koondab ühise katuse alla nädalajagu kunstisündmusi, viies muuhulgas kunsti galeriidest ja muuseumitest välja, tuues selle linnaruumi, pealinna populaarsetesse kogunemiskohtadesse.

Rohkem infot: www.tallinnartweek.ee


Mari Adamsoni nimelise parima tekstiili tudengi stipendiumi laureaat on tänavu magistritaseme lõpetaja Irina Gross

Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini osakond annab õppetöös edukale ja loominguliselt aktiivsele tudengile stipendiumi välja alates 1998. aastast ehk käesoleval aastal 19. korda. Tunnustus on mõeldud õppetöös häid tulemusi saavutanud aktiivsele tekstiilitudengile. Stipendium on ühekordne ja seda rahastab EKA teksiilidisaini osakond.

Irina Gross kaitses äsja magistritöö „Arendav voodipesu koolieelikutele LEPATRIINULISED“ kõrgeimale võimalikule hindele. Magistritöö kirjaliku osa sissejuhatuses ütleb autor: „Magistritöö arendava voodipesu idee on sündinud seoses mu varasema tegevusega disaini- ja haridusvaldkonnas. Lisaks koolis lastega tegelemisele mõjutab minu valikuid ka kolme lapse vanema roll, aktiivse ühiskonnaliikme hoiak. [—] Minu magistritöö eesmärk on pöörata tähelepanu laste tekstiilidisaini olulisusele väikese inimese maailmaavastamisprotsessis, esitada oma visioon laste voodipesu kujundusest ja anda oma väike panus ühiskonna muutmisesse."

Loe edasi
Irina Gross. Suurt labürinti on võimalik näha TASE '16 näitusel Rauaniidi hoones 18. juunini
Irina Gross. Suurt labürinti on võimalik näha TASE '16 näitusel Rauaniidi hoones 18. juunini
EKA animatsiooni eriala magistrandi Sander Joone film "Velodrool" valiti SICAF2016 filmifestivali programmi

Velodrool valmis Sander Joone bakalaureusetaseme filmina ning on juba linastunud lugematul hulgal festivalidel ning pälvis 2015 aastal Fredrikstad Animatsiooni Festivali Grand Prix. Filmi juhendasid Olga ja Priit Pärn. SICAF toimub Seoulis, Koreas.

Vaata treilerit

Loe festivalist lähemalt
Kaader filmist
Kaader filmist
Sander Joon. Erakogu
Sander Joon. Erakogu
Tallinna Arhitektuuribienaal TAB 2017 hakkab tegelema biotehnoloogiaga arhitektuuris ja linnaehituses

Lähipiirkonna suurima arhitektuurisündmuse, Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB 2017 ideekonkursi võitis kavand pealkirjaga "bio.T.A.llinn", mille autoriks on rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnik ja arhitekt Claudia Pasquero (ecoLogicStudio ja Urban Morphogenesis Lab, UCL). Esmakordselt rahvusvahelisse kuraatorite meeskonda kuuluvad lisaks ka urbanistika alal tegutsev Alice Buoli, arhitekt Mariliis Lilover ja biokunsti taustaga värske EKA doktor Piibe Piirma, samuti arhitektuurikriitik Lucy Bullivant (Urbanista.org). Järjekorras neljas Tallinna arhitektuuribiennaal toimub järgmise aasta septembris.

Loe edasi
Foto: Arhitektuurikeskus
Foto: Arhitektuurikeskus
Näitused

Tallinna Teisipäeval 14. juunil osalevad EKA Galerii graafilise disaini tudengite ning magistrant Marta Stratskase näitused

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus korraldab kunstinädal Tallinn Art Week raames spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu Tallinna Teisipäev. Programmi on kaasatud EKA galerii, Haus galerii, Temnikova & Kasela galerii, Vaal Galerii ja Fahle galerii. 14. juunil alates kella 17st kuni 21ni õhtul toimuvad galeriides töötoad, näituste esitlused ja muusikalised etteasted. Enamikes galeriides on kogu õhtu jooksul kohal nii kunstnikud kui ka galeristid, et tutvustada kõigile huvilistele näitusel olevaid teoseid.

Samuti pakub Tallinna Teisipäev võimalust osaleda rattatuuril, mis viib ühe õhtu jooksul kõikidesse spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriidesse. Ühine rattatuur galeriide vahel algab kell 17:30 Vabaduse väljakult.

Loe rohkem
EKA Galerii. Foto: Solveig Jahnke
EKA Galerii. Foto: Solveig Jahnke
Näitus „Terra incognita. Tuttav lõpmatus”

Kumu kunstimuuseum | Kumu Art Museum

Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

kumu.ekm.ee

→ 12.09.2016

12. juunil avati Kumu kunstimuuseumi sisehoovis rahvusvaheline näitus „Terra incognita. Tuttav lõpmatus”, mille kuraator on Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skultpuuri osakonna professor Kirke Kangro ning osalejatest mitmed EKA õppejõud, tudengid või vilistlased.

Kunstnikud

Kaspar Bosmans, Aksel Haagensen, Jacob Jessen, Marianne Jõgi, Hanna Piksarv, Kim de Ruysscher, Kati Saarits, Sten Saarits, Sven Sosnitski, Augustas Serapinas, Philippe van Wolputte, Armands Zelchs

Kuraator Kirke Kangro
Foto: Kumu pressiteade
Foto: Kumu pressiteade
Kadri Kangilaski

EKA Disainiteaduskonna

maalistuudio õppejõud

näitus "Tänutäheks"

Kastellaanimaja galeriis

→ 18.06 K-P

""Tänutäheks" on mu maalinäitus, mis räägib üht väga isiklikku lugu tänust ja alandlikkusest universaalse õpetaja printsiibi ees, mis õpetab läbi kõigi ja kõige, kellega/millega kokku puutun ja see printsiip on mulle eriti nähtav teatud inimestena ilmunutena...

Tänulikkus on osa mu oma inimlikkuse õppimise teekonnast. Eesmärk oligi lihtsalt ise areneda inimesena nende maalide tegemise käigus ja ka pakkuda siis vaatajale ausalt selle kogemuse kujutisi. Neid maale tehes on toimunud mitmeid ülestunnistusi ja enesepaljastusi mu enda sees.

Nätusel teisigi visuaalseid materjale peale maalide, need toovad põgusalt nähtavale mu elu teised liinid - maali õpetaja ja pereema ameti. Materjalid on näitusel väljas kuna need elu tahud on tugevalt esindatud ka mu igapäevas, mu loometegevuse vahel, olles kord võimsamad kui looming ja siis jälle loomingu taustategevuste rollis," kirjutab Kadri Kangilaski

Vaata lisaks

EKA klaasi­ ning keraamika osakonna tudengite ühisnäitus

MÄLU

Eesti Tuletõrjemuuseumi torn

Raua 2, Tallinn

→ 19.06.2016 Avatud tööpäeviti kell 14 – 18

EKA arhitektuuritudengite näitus “Uus vana linn”

TÜ Narva Kolledžis

→ 28.08.2016

Ilmunud on

Ilmunud on arhitektuuriajakiri EHITUSKUNST

58: Võimu kriteerium on selle mõju arhitektuurile

Ehituskunsti värske number võtab vaatluse alla arhitektuuri võimalused rääkida kaasa ühiskondlikel teemadel.

Ehituskunsti kujundasid Mikk Heinsoo, Kaarel Nõmmik ja Kerli Virk.

Värsket ajakirja saab soetada EKA arhitektuuriteaduskonnast (Pikk tn 20) ning peagi ka Apollo raamatupoodidest ja Lugemikust.

Ehituskunsti väljaandmist toetab Kultuurkapital.

Ehituskunsti kirjastab Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond.

Aet Ader ja Kadri Klementi

Ehituskunsti peatoimetajad

aet@ehituskunst.ee

kadri@ehituskunst.ee

www.ehituskunst.ee
Esikaas
Esikaas
Arvustusi välismaalt

Damian Skinner kirjutas Artjewelryforum.org põhjaliku arvustuse Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala näitusest Kafedra.

Lugeda saab siit

Veneetsia arhitektuuribiennaali Balti paviljon on toodud esile kümne parima seas

Loe ja usu

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia