Kunstiakadeemia nädalakiri nr 44


UUDISED

Kunstiakadeemia tootedisaini tudeng pääses Electroluxi rahvusvahelisel

disainikonkursil ainsa eestlasena finaaltulle - võitja selgitatakse rahvahääletusel

Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna 3. kursuse tudeng Hannes Lung on jõudnud rahvusvahelisel disainikonkursil „Electrolux Ideas Lab“ viiekümne parima hulka. Nüüd vajab ta rahva toetust, et konkursiheitluses edasi liikuda. Kümme finalisti selgitatakse rahvahääletusel.

Toetagem noort eesti disaini ja hääletage Hannes Lungi eest!

Anna oma hääl Electoluxi veebiaadressil
Watchyourself
Watchyourself
Puitmajade teadustööde konkursil sai II auhinna EKA arhitektuurimagistrant Ats Buddell

Eesti puitmajaklaster koostöös Eesti Puitmajaliiduga andis teist korda välja tehases valmistatud monteeritavate puitmajade teadustöö preemiad.

II preemia pälvinud Eesti Kunstiakadeemia lõpetaja, Ats Buddelli töö pakub välja puidule omase struktuuriga konstruktiivse lahenduse, mille rõhk on seatud arhitektuurselt puhta ja elegantse puidu loomulikul struktuuril põhineva ehitussüsteemi loomisele. Töö annab põhjaliku ülevaate puidu kasutusvõimalustest linnaruumis ning selle iseloomustamiseks pakub puitkonstruktsioonil hoone projekti Tallinna südalinnas paikneva keeruka ja piiranguterohke tühiku täitmiseks. Žürii hinnangul on töö kirjutatud lihtsalt haaratavas stiilis, tuues välja puidu ja puidust ehitamise eelised.

Parima teadustöö kirjutas seekord Katrin Nele Mäger Tallinna Tehnikaülikoolist, kelle lõputöö keskendus puitkonstruktsiooni tuletõkestusvõime arvutusmeetodi täiendamisele uute materjalidega.

Eesti puitmajaklastri poolt välja antava teadustöö preemiate eesmärk on üliõpilaste motiveerimine puitmajasektori uurimusteemade käsitlemiseks, Eesti puitmajaklastri ning kõrgkoolide vahelise koostöö arendamine, tehasemaja tootmist käsitleva teadus- ja arendustegevuse suunamine.

Loe lähemalt
Vasakult Ats Buddell, Katrin Nele Mäger, Magnus Lelumees.Foto: Tiit Tamberg,Puitmajaklaster
Vasakult Ats Buddell, Katrin Nele Mäger, Magnus Lelumees.Foto: Tiit Tamberg,Puitmajaklaster
Konverents

Disainiharidus 50. Võidud ja kaotused juba sel nädalal!

28. oktoobril algusega kell 13.00 toimub Disainihariduse juubeli tähistamiseks poolepäevane konverents “Disainiharidus 50. Võidud ja kaotused.”, mis toimub kahes paralleelsessioonis – ettekanded edulugudest ja ebaõnnestumistest ning nendega kaasnenud õppetundidest. Konverentsil esinevad disainiala tunnustatud ja hinnatud asjatundjad – haritlased ja praktikud – ning sinna on oodatud kõik vilistlased, valdkonna partnerid, disainihuvilised ettevõtjad ning tudengid ja õppejõud.

Konverentsi järel, kell 16-19 ootavad erialaosakonnad külla oma kalleid vilistlasi ja teisi uudishimulikke, kes tahavad näha, kuidas toimub õpe praegu ning milline on disainiteaduskonna ruumiline keskkond.

Juubelisündmusele kohaselt toimub ka vilistlaste ja sõprade pidu, seekord vanas armsas Kuku klubis, kus esinevad DJ-d ja muusikud erinevatest kümndenditest. Dringid kell 19 ja peo algus 20.00. Piletid eelmüügis ülekandega kuni 28. oktoobri kella 22.00-ni 5 Eur, hiljem kohapeal 7 Eur. Disainihariduse sponsoritele 50 eurot. Tasu maksta Eesti Kunstiakadeemia kontole SEB EE93101000200696 6000. Kuku peol esitada maksekorraldus.

VAATA KAVA SIIN

REGISTREERU KONVERENTSILE SIIN
Disain: Aimur Takk, juhedasid Uku-Kristjan Küttis ja Kristjan Mändmaa
Disain: Aimur Takk, juhedasid Uku-Kristjan Küttis ja Kristjan Mändmaa
Konverents nõukogudeaegsest kunsti- ja arhitektuuriajalookirjutusest

Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudi uurimisrühm korraldab N 27. – L 29. oktoobril 2016 ingliskeelse konverentsi nõukogudeaegsest kunsti- ja arhitektuuriajalookirjutusest „Art History and Socialism(s) after World War II: The 1940s until the 1960s“. Konverents leiab aset Teaduste Akadeemia saalis Toompeal (Kohtu 6).

Loe lähemalt
Disain Mikk Heinsoo
Disain Mikk Heinsoo
Kunstihariduse professor Jan van Boeckel valiti esinema konverentsile

Refl(a)cting on art, design and art education, mis toimub Arnhemis, Hollandis 18. novembril.

Vaata lähemalt


Avatud loengud

Professor Kadri Mälk

25.10.2016 kl 18.00

Niguliste muuseum, Tallinn

Kadri Mälgu viimaste aastate ehteloomingut saab näha 27. septembrist 27. oktoobrini Tallinnas Niguliste muuseumis ja Portreegaleriis, viimases on kõrvuti kunstniku enda ehetega eksponeeritud ka tema joonistusi ja valik 1997.aastal alguse saanud ehtekollektsioonist.

Näitusega paralleelselt ilmunud samanimelise raamatu kaaskirjastaja on Arnoldsche Art Publishers ning on müügil Niguliste muuseumi poes.

Vaata lähemalt
Erich. Ehisnõel 2016, h 74 mm. Gagaat, hõbe, värv, turmaliin
Erich. Ehisnõel 2016, h 74 mm. Gagaat, hõbe, värv, turmaliin
Doktorant Johan Tali

Muutustest avalikus ruumis

26.10.2016 kl 18.00

Eesti Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Arhitekt Johan Tali räägib muutustest avalikus ruumis

Kolmapäeval, 26. oktoobril kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos neljas vestlusõhtu sarjast „Eesti arhitektid“. Seekord on külaliseks siinse noorema põlvkonna mitmekülgsemaid arhitekte, EKA doktorant Johan Tali, kes on tegutsenud nii projekteeriva arhitekti, õppejõu kui ka kuraatorina.

Vaata lähemalt
Johan Tali
Johan Tali
Sille Holm, TÜ

26.10.2016 kl 17.00

Graafika osakond

Lembitu 10B, ruum 144

Kolmapäeval, 26. oktoobril kell 17 peab avatud loengu „Molekulaar-fülogeneetilised uuringud ehk liblikavõrguga elu saladusi uurimas‟ Tartu Ülikooli zooloogia doktorant SILLE HOLM.

Miks on liigid kujunenud selliseks nagu nad on? Mis roll on selles olnud geenidel? Millist osa mängib keskkond?

Vaata lähemalt


Avatud rännak

Lõppmäng nr 2Aedlinn

30.10.2016 kl 12.00

Mähe aedlinn

Pühapäeval, 30. oktoobril kell 12 saab alguse rännak mööda Mähe omanäolisi hoove ning aiamaju. Kiigatakse sisse – ikka omanike loal – inimeste elutuppa ja uuritakse aedu. Alustame Mähet tutvustava filmi vaatamisega Mare juurest Suislepa tee 21. Kell 12:40 külastame Irina hoovi,13:20 Rauli vanemate kodu, 14:00 jutustab Kai oma suvila muutumisest. Kell 14:40 tutvustab EKA vahetustudeng Lea Ouardi oma Mähe-teemalist magistritööd, mida ta kaitses Hamburgi ülikoolis ning alates 15:20 saab Eve aias uurida näitust ja nautida kuuma jooki.

Loe lähemalt


Näitused

KADRI MÄLK

Testament

Niguliste muuseumis

Kuni 27. ja 30.10.2016

Nõtke ja peen, samas metsik ja iseseisev, on Kadri Mälgu, rahvusvaheliselt tuntud eesti ehtekoolkonna looja ja selle hinnatuima esindaja looming. Talle piisab täiesti ehtest kui ehtest, ta ei kipu välja selle intiimsusest, selle väärisobjektilisusest ja ihulähedusest.

Kadri Mälgu viimaste aastate ehteloomingut saab näha 27. septembrist 27. oktoobrini Tallinnas Niguliste muuseumis ja Portreegaleriis, viimases on kõrvuti kunstniku enda ehetega eksponeeritud ka tema joonistusi ja valik 1997.aastal alguse saanud ehtekollektsioonist.

Vaata lähemalt


PETER SKUBIC

Peeglid on nähtamatud

Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Kuni 30.10.2016

Veel nädala lõpuni on võimalik Arhitektuurimuuseumis vaadata Austria kunstniku, Eesti Kunstiakadeemia audoktori Peter Skubici näitust PEEGLID ON NÄHTAMATUD.

Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos on avatud Serbia juurtega Austria kunstniku Peter Skubicu näitus “Peeglid on nähtamatud” (“Mirrors are not visible”). Näituse kuraatoriks on Tanel Veenre.

Loe lähemalt
Skubic
Skubic
Näitus „1091“

Vaal galerii

Tartu mnt 80d, Tallinn

Kuni 12.11.2016

Kuraator Mauri Gross

"Keskmise palga näitus" toob kokku väga erineva käekirjaga eesti maalikunstnikud: Jaan Elken, Jüri Arrak, Peeter Allik, Jaan Toomik, Vano Allsalu, Uno Roosvalt, Mari Roosvalt, Enn Põldroos, Ado Lill, Sven Saag, Katrin Saag, Mauri Gross, Laurentsius, Andres Koort, Juss Piho, Mall Nukke, Valev Sein, Ivi Arrak, Maarit Murka, Sirja-Liisa Eelmaa, Ilmar Kruusamäe, Rauno Thomas Moss, Kristi Kongi, Holger Loodus.

Kõik teosed on müügiks.

---

Muljeid maist

Visandeid joonistamise/maalimise praktikalt 2016

EKA G galerii

Estonia pst 7/Teatri väljak 1, Tallinn

Disainiteaduskonna esmakursuslaste visandeid botaanikaaiast, pargist, sadamast, loomaaiast, Kultuurikatlast, kirikust

Juhendasid Ülle Marks ja Kadri Kangilaski.

---

Krista Mölderi, Neeme Külma ja Taavi Talve

„Arhiivi ja arhitektuuri vahel”

Kumu kunstimuuseum

Kuni 19.02.2017

---

FILMID

Tänavu viime PPAFFi ajaloos teistkordselt läbi rahvusvahelist tudengianimatsioonide konkurssi. Võistlustulle astuvad nelja kooli - Valencia Polütehnilise Ülikooli, Genti Kuningliku Kaunite Kunstide Akadeemia, Praha Esitluskunstide Akadeemia Filmi ja Televisiooni Kooli ning Middlesexi Ülikooli Kunsti ja Disaini Kooli - tudengid.

Sedapuhku on PPAFFil abis Viimsi Vallavalitsus ja Viimsi kino, kes esitlevad nelja erineva animatsioonikoolkonna töid Viimsi kino (Randvere tee 11, Haabneeme) Premia saalis neljapäeval, 27. oktoobril kell 16 kahe järjestikuse 1,5-tunnise seansiga. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Tõsi, 0€ pilet tuleb küll sissepääsuks soetada kino kassas!

Töid hindab rahvusvaheline žürii koosseisus Mait Laas, Lee Pak-Yee Aggie (EKA magistrant)ja Edmuns Jansons (EKA vilistlane).

Lisainfo ja võistlevad tööd


Raamat

C. VON ROSENI TÕLKERAAMATU ESITLUS 28.10 KELL 17:00

EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna vilistlase Joosep Metslangi eestvõtmisel on maakeelsena lugejate ette jõudmas salapärase baltisaksa paruni C.von Roseni 1851.aastal ilmunud illustreeritud ehituskäsiraamat "Bau-Handbuch für Landwirthe in Ehst- und Liefland".

Ootame kõiki reedel, 28. oktoobril kell 17:00 Suur-Kloostri 11 õppehoonesse veel trükisooja tõlkeraamatuga tutvust tegema!

R.S.V.P. joosep.metslang@gmail.com

KONKURSS

Wiiralti stipendium kunstitudengile

Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile, millega edendatakse kunstiüliõpilaste õppe- ja loometegevust ning enesetäiendamist. Stipendiumi makstakse kunstniku loomingu kasutamisest laekunud autoritasudest.

Stipendiumit võib taotleda iga üliõpilane, kes õpib täiskoormusega kujutava kunstiga seotud riiklikult tunnustatud õppekaval. Stipendiumi suurus on 3000 eurot. Tähtaeg 21. november, 2016

Loe veel

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia